STUPET

Roland Axelsson


Huvudsidan

 


Stupet

Det är år 1952 och Bo Olsson är på väg tillbaka till sina hemtrakter djupt inne i de småländska skogarna efter tio års ofrivillig förvisning.
Han blev dömd för mord på en grannkvinna och har därefter avtjänat tio års fängelse på en av landets hårdaste anstalter.
Problemet är bara det att Bo Olsson är oskyldig till det som han dömts för och nu är han på väg tillbaka för att slutligen finna sanningen. Alternativet är att han annars fortfarande i folks ögon kommer att framstå som en mördare.
Han vet att det är en svår uppgift han tagit sig an. Om han finner sanningen kan han få upprättelse och åter bli en respekterad person. Om inte har han svårt att se en framtid framför sig.
En möjlighet är också att kvinnan tagit livet av sig men det alternativet vill han av olika anledningar inte köpa. Återstår så att finna den verklige gärningsmannen.
När han nu kommer åter blir han snart varse hur olika folk uppfattar den forne grannen. Av vissa blir han välkommen medan andra av olika anledningar helst inte vill se honom mera.
Stupet är en kriminalroman som dels handlar om ett rättssystem som inte fungerar men kanske ändå främst en studie i hur människorna i den lilla byn reagerar när något osannolikt som att ett mord begåtts.
Stupet är en spännande berättelse som lika väl kunde ha skett i verkliga livet och speglar också de uppfattningar som gällde på den tiden och som är lika giltiga idag
.