Blidväder

Alf Helin


Huvudsidan

 

 

 

 

 

Detta är en debutantbok. Alf Helin har i hela sitt liv alltid tyckt om att skriva. Men allt har sedan hamnat i byrålådan.

Nu vid dryga 62 år fyllda tar han steget fullt ut. Berättelserna har sammanförts till en hel bok. På sitt eget sätt berättar han här om arbetslivet, samhället och facket.

Läs om skolvaktmästare Blid och hans möte med en viss lärare, krångliga rektorer och underbara ungar. Vad hände på ambassade i Bogota, Colombia? Varför är arbetsförmedlingen så byråkratisk och vad är informella sektorn?

Pekoralförord
Själv läser jag nästan aldrig ett förord. Just därför vill jag här dela med mig lite av vad jag fick ta del av på en författarkurs. Det jag förhoppningsvis lärt mig något av är:
* Att en bra karaktär inte behöver ha någon karaktär.
* Att en bra miljö mycket väl kan ha en gräslig atmosfär.
* Att en bra respons är en ovationsartad förbehållslös gensvarsreaktion.
* Att en bra gestaltning väcker liv i alla, även de döda.
* Att en bra dialog förstummar konversationen.
* Att en bra handling kan vara tystnaden.
* Att bra dramatik aldrig saknar spänning.
* Att bra relationer även gäller lösa förbindelser.
* Att ett bra anslag inte får bomma läsaren
* Att Metaforböcker är för dem som inte kan läsa.
* Att en synopsis avslöjar författarens brist på allting.

Ett par citat: ”För att göra sanningen lite osannolikare bör man absolut blanda i en smula lögn” av Fjodor Dostojevski, ur boken De bästa citaten skriven av Gösta Åberg. Och slutligen ett som passar in på mig själv: ”En gång trodde jag mig experimentera med ståndpunkter men insåg ganska snart att jag inta var laboratorn utan vaktmästaren” av August Strindberg ur boken Bevingade ord skriven av Pelle Holm.
Skärhamn i mars 2003
alf helin