H Å L E T
- Och Andra Små Tarvliga Historier


Jonas Ulfvarson


 

 

Recension av Bibliotekstjänst våren 04
Det är en Kafkalik värld. med influenser av Poe och inte så få stänk av magisk realism. som den tidigare redaktören för punkfanzinet Träsket glöder, Jonas Ulfvarson. presenterar i sin skönlitterära debut. Karaktärerna i de olika novellerna lever ofta psykiskt eller socialt avskilda, eller bortmotade, från den välordnade världen. Trots detta är det ingen främmande värd 'Ulfvarson tecknar, utan här kan vi tätt orientera oss i folkhemmet med dess olika existenser. Flera av novellerna fokuserar på kontrasterna mellan samhällsklasserna, med sympatin hos de utsatta. Ledmotiv är den lilla människans hopplösa kamp mot ett stelt och likgiltigt system befolkat med oförstående översittare. Dock får de marginaliserade en raffinerad hämnd i den avslutande novellen. Politisk och civilisationskritiska tolkningar av Hålet är lätta att göra, men varför inte läsa den som en slagkraftig och fruktansvärt rolig novellsamling, skriven på ett verklighetsnära och välformulerat, men ändå fränt och ibland lite fräckt, språk?
- Bo Stenqvist.

 

I Hålet får vi möta Bubben, eller Tengil som han föredrar
att kalla sej, fast han egentligen heter Klas-Göran. Han är trettifyra och bor hemma hos sina föräldrar. En dag gör han en skrämmande upptäckt.
I Döden Är Liten Och Tung träffar berättarjaget på en
märklig man som rent bokstavligen bär på en tung hemlighet.
Uppmaningen “Köp en lott!” passar bättre på somliga än på andra i en värld som mest liknar en grym parodi, vilket Lina Bengtsson i Linas Lott får erfara.
Grävmaskinisten och hobbypaleontologen Tobias Zackariasson har kvinnoskräck och en förkärlek för Irish Coffee och Kristoffer Ljunggren blir i Parallella Linjer en dag på ett oförklarligt sätt upphunnen av ett kusligt eko ur det förgångna.
I dessa och andra berättelser framträder en hemsk och
oförståelig värld som inte kunde ha tett sej mer skrämmande om så självaste Maggie Simpson tagit nappen ur munnen och med djup basröst deklamerat: This is a frightening world indeed!

Jonas Ulfvarson är född 1970. Tidigare redaktör för
punkfanzinet Träsket Glöder 1989-1991. Detta är hans
skönlitterära debut.

Hålet finns på ett 60 tal bibliotek.