Katten Röde

Verner Antonsson

Boken innehåller 8 stycken färgbilder.

 

Vi blir med katt


Det var när jag kom ut ur garaget som det hände. Vad jag hade gjort i garaget och vad jag tänkte göra ute, det har jag glömt. Men det som hände har jag inte glömt, så det måste ha varit något mycket viktigt. Jag hörde ett ynkligt jamande, samtidigt som det var något som klättrade upp på mina slitna jeans. Det var en rödhårig kattunge med vita teckningar, mager och uslig, och hungrig så att det syntes utanpå. Och så hördes det, som sagt var. Med kattungen snoende kring mina ben gick jag och ringde på vid vår finingång, och hustrun, som var van att jag gick köksvägen, kom och öppnade.
- Vi har blivit med katt, sade jag. Har vi någon mat som passar detta lilla kräk?
Det hade vi. Det blev en burk tonfisk i olja, och hela burkens innehåll försvann i den lilla kroppen som fick en ansvällning på mitten
När kattungen ätit gick hustrun med honom till dörren och öppnade.
- Nu kan du kila hem igen, sade hon.
Jag hade slagit mig ner i en fåtölj och avvaktat utvecklingen , och jag som alltid trott att det där med lappkast var något som hörde hemma i skidsporten, jag fick ändra uppfattning, för något mera likt ett lappkast än det som kattungen presterade, det kan knappt tänkas. Jag tror att han redan då hade bestämt sig.
Här bor jag..