Huvudsidan


MED
MADAME DE POMPADOUR OMBORD
SKRÖNOR OM SJÖKVINNOR

Jörn Hammarstrand
Vid förhandsbetalning
kostar boken totalt 250 kr
med moms och frakt.

Sätt in 250 kr på antingen
Postgiro: 288224-9
eller
Bankgiro: 5340-2848 Nordea

Skriv namn, adress och vilken bok som avses.
Gärna tel om något skulle vara oklart.
Med postförskott
kostar boken total t305 kr
Skriv namn, adress och vilken bok som avses.
Gärna tel 0320-70644 om något skulle vara oklart.

Beställ här

   

Recensioner

Se mer om Jörn och hans böcker på: http://skipperstories.bloggsida.se/bocker/med-madame-de-pompadour-ombord-skronor-om-sjokvinnor

”Med madame de Pompadour ombord”

Jörns bok innehåller en unik samling skrönor om kvinnors skiftande öden och äventyr till sjöss. Den behandlar ett tydligen mycket känsligt ämne inom sjöfarten. Jörn balanserar med denna burleska samling av kvinnoskrönor, på ett mycket skickligt sjömansmässigt sätt, uppe på vågtopparna. Han undviker därmed med bravur alla grynnor. Jörn har med utgivandet av denna mycket läsvärda och humoristiska bok, bevisat hur han som erfaren sjökapten med skärpa, med inbyggd radar och kompass kan pejla det kvinnliga kynnet. Denna skrönesamling rekommenderas till främst allt sjöfolk, men kan även med stor behållning läsas av alla vetgiriga landkrabbor, som undrar hur kvinnor klarar sig till sjöss bland sina manliga besätt-ningsmedlemmar.

BeHå.

”Med madame de Pompadour ombord” med undertiteln ”skrönor om sjökvinnor” är en lättläst, humoristisk samling historier om livet till sjöss. Många dråpliga, underhållande och ibland bisarra episoder. Nu är väl inte författarens syfte att i första hand underhålla utan han vill väcka en debatt om fartygssamhället. Kanske kan han med dessa skrönor provocera kvinnliga sjömän att själva skriva om situation ombord, som tydligen ännu idag upplevs som otillfredsstallande.

Vanja Blomqvist (telegrafist på handelsfartyg under svensk och utländsk flagg 1969-84).

Efter att ha läst författarens förord inställer sig frågan – kommer Jörn Hammarstrand att gå iland med detta som ingen lyckats med tidigare? Första berättelsen, Tomaters ödesdigra inverkan, skingrar alla tvivel – han lyckas! Som författarens tidigare utgivna böcker pendlar berättelsernas innehåll mellan humor och tragik. Exempel på härlig humor är brevet som Tysta Rutan skriver till herr PERSONAL-CHEF men som också föranletts av trista företeelser ombord. Vendela i Vendelas list är den enda sjökvinnan i berättelserna som det går bra för även om hon möter svårigheter. Hon fortsätter säkert till sjöss. Verkligenheten uppvisar sannolikt ett liknande mönster. Burlesk njutbarhet återfinns i Satans häxa, stackars jungman! Berättelsen Fördröjd passion ger oförskönad avslutning på en mycket läsvärd bok. Författarens språk, som är rappare än tidigare, förhöjer även detta läsvärdet. Jörn Hammarstrand har gjort det igen!

C H.

Med osviklig humor och dramaturgisk finess tar Jörn Hammarstrand med läsarens på allsköns äventyr med fascinerande och ytterst roande sjökvinnor som främsta ressällskap. Här blandas jakten på den rätte, ond bråd död, farliga tomatodlingar, spökjakt och frälsningsförsök sam-man till fantasieggande skrönor som berättas med en tydlig kärlek för livet till sjöss. Jenny Karlsson (helt utan egen sjöerfarenhet på de sju haven)

Att läsa ”Med madame de Pompadour ombord” är som att lyssna i lönndom på två väl erfarna i förtroligt samspråk. Det är en fördel att upplevelsen inte störa av en massa förklaringar av termer, det skulle bryta stämningen. Invigda behöver ju inte förklara självklarheter. Jag tycker om Jörns språk med lite vilda krumsprång och färgstarka bilder. De flesta skrönorna tangerar det sannolika. Och för en landkrabba tilldrar de sig en främmande värld där det mesta kan hända. So why not? Å andra sidan – vad säger att det inte kan inträffa skrönor även på land-backen…? Karin är inte en helt okänd företeelse, Eva-Maria, och Viktoria barn av vår tid. Men ”Pompan” är tidlös.

Katrin Boman