Om marknadsföring

 


Huvudsidan

 

Här är en opretentiös redogörelse för olika erfarenheter som Vitterleken träffat på eller haft att göra med angående distribution och försäljning av böcker, av och för kunders räkning. De orsaker som kan påverka försäljning via webbsidan kan vara, förutom kunders privata kontaktnätverk, personer som känner författaren och beställer; recensioner av bibiotekstjänst, allmän uppmärksamhet såsom artiklar i tidningar och annan media, att böckerna speglar special områden såsom yrken, hobby, föreningsverksamhet och frågor typ medicinska etc.
I det följande berörs de erfarenheter som Vitterleken via kunder och annat fått beröring med. Det utgör ingen vetenskaplig eller bestämd sanning utan självklart kan det finnas andra exempel men det ligger en hel i presentationens erfarenheter.

Av dessa erfarenheter är jag skeptisk till diverse olika marknadsföringsförslag som är allmänt inriktade och slår vilt.
Däremot kan sådana riktade till särskilda intressegrupper ge ett bättre utfall.
Det är min bestämda uppfattning att det, annat än i undantagsfall, sker försäljning som motsvarar utgifterna för annonser och dylikt. Jag tror att det är hälsosamt att förstå att det förmodligen är på det viset men vill inte avråda dem som anser sig att ha råd. Det kan ge värdefulla erfarenheter och som sagt i det enskilda fallet också leda till Bingo men med små vinster.
Med risk att verka pessimistisk, vilket jag inte är, måste man ändå vara för stunden realistisk med motivet att inför framtiden kunna förändra sakers innevarande förhållande.

Webbförsäljning: Tilltron på försäljning via hemsidor på webben är starkt överdriven.
En bok av Herman Lindqvist eller någon annan berömd författare säljer per automatik. Specialinriktad litteratur som tar upp ämnen som berör alla eller nästan alla såsom. Boken om hur du med några enkla grepp bygger om din bil så att den utan prestanda försämring drar 50 % mindre bensin etc. Detta och om håravfall, potensproblem, positiva grepp om stora folksjukdomar etc finner säkert också vägen till hugade spekulanter.
Om någon av de stora etablerade webbshoparna skulle lansera herr eller fru Svenssons roman eller lyrik skulle också det väcka intresse i en helt annan grad än den stora flora av webbsidor som finns av småförlag och andra som också säljer olika alster. För om storebror har grejen så måste välan vara något att ha.

Värt att notera är att det finns runt ett tusen förlag i Sverige. De flesta är lika stora som den ficka som skapat dem och tar på sin höjd fram en titel om året oftast kopplat till olika hobby, intressegrupper och annan entusiasm. Det kan tyckas synd att det är så men samtidigt ett helt nytt tillstånd att en vanlig medborgare för en liten summa kan tryck en bok och finnas tillgänglig för vem som helst. Betydande kulturhistoriska bidrag görs av många amatörer som haft oändligt tålamod med att samla på fakta, rota i arkiv och sedan gjord trevliga sammanställningar.

Sanningen är att det i de allra flesta fall är så att det bara genom eget mer eller mindre hårt arbete som man kan uppnå små eller stora framgångar. Detta beroende på en hel del andra omständigheter varav vissa står utanför ens egna kontroll. Jag ska redogöra för några fallstudier nedan.
Fortfarande är det säkert den gamla knalle metoden som är ger bäst utfall i antal böcker men knappast om man räknar på timförtjänst. Det finns exempel på de som lägger upp ränselns på ryggen och personligen uppsöker stadens alla bokhandlare och sådana som knackat dörr i hela sin bygd. I sådana fall har flitens låga gett resultat och så mycket som 20 000 böcker sålt av en ända titel. Detta är nog inget för den moderna bekväma människan som drömmer om snabba segrar och fantiserar och flyger omkring i såpoperans förföriska värld. Exemplet är också från en författer som har sina rötter i Ivar Lo Johanssons todevarv men som prövat lyckan i modernare tid. Knappast något för oss bekväma nutidsmänniskor.

Den ganska stora mängd kunder som Vitterleken haft förmånen att stifta bekantskap med har lett till många intressanta och givande samtal och erfarenheter. Det är en kundkrets från de yngsta tonåringar till många äldre personer varav den äldsta nu är en bit över nittio år. Kunder från Lappland i norr ner till Skåne även uppdrag från utlandet har dykt upp. Det har gällt allsköns litteratur från romaner, noveller, släktforskning, bygdeberättelser, mycken lyrik och prosa, barnböcker och även kokböcker. Det har varit format från mycket små böcker som ryms i handflatan till böcker på närmare 600 sidor och böcker på flera kilo. Förlagstryckeriet hanterar i stort sett alla typer av format och utförande.
Om man skulle räkna upp dessa kategorier efter hur stora upplagor som de generellt brukar leda till skulle en sådan uppställning bli ungefär som följer:

Bygdeberättelser
Om förr ex. om särskilda orter, byar
men även privata typ mormor berättar.

Släktforskning

Romaner

Noveller

Deckare

Och sist och ofta minst Lyrik och prosa
Sorgligt men sant

Uppställningen ovan är hur det brukar vara generellt. Undantag finns men i stort följer det detta mönster.

Bygdeberättelser: Av skäl som är ganska mänskliga och begripliga så finns det ett naturligt sug efter denna typ av böcker. Orsaken är ganska enkel. Människan är nästan alltid intresserad av sin egen bakgrundshistoria och den miljö i vilken hon har växt upp.
Om jag exempelvis mot förmodan skulle träffa på en bok i bokhandeln som handlade om den speciella gata som jag växte upp på under en följd av år och då helst med fotografier så skulle jag vara den förste att köpa en sådan bok. Upplagorna på dessa böcker handlar om hundratals även i fall med pyttesmå byar och byar som inte längre finns. Den potentiella kundkretsen för en sådan typ av bok är oftast väldigt liten men intresset desto större. Den som har tankar på en dylik bok bör tänka på att försöka att skriva om så många personer eller företeelser som möjligt och att samla på sig ett gediget bildmaterial. All sådan publikation är ju också ett viktigt kulturhistoriskt bidrag och det är att rekommendera att få ett ISBN nummer då det gör att detta material finns tillgängligt för eftervärlden.

Webbförsäljning av bygdeberättelser har rört sig om enstaka ex. förutom i ett fall där en stort uppslagen artikel i Hemmets Journal ledde till ett 70 i tal beställningar. De flesta beställningar har generellt kommit från bokhandeln men även från de Nordiska länderna.

Bibliotekstjänst tycker generellt att dessa böcker är för smala men lokala bibliotek kan naturligt vara intresserad att beställa dem.


Släktforskning: Naturligtvis mycket snävare än bygdeberättelser men har förmodligen det allra största utfallet i denna trängre grupp. Då denna typ av böcker ofta är eller måste göras i stort format med spalter osv så där är Vitterlekens böcker verkligen att rekommendera då det inte är så roligt att få böckerna i flera delar efter lite bläddrande vilket är ett typiskt öde med den standard inbindning som gängse Print on Demand tekniker innebär så dock inte Vitterlekens.

Fortsättning kommer