Huvudsidan
Tips och råd


Allmänna råd  
 
  • Var "färdig" med författandet (manuskriptet). Tänk på att det är en sak att roa sig med att skriva där hemma för sig själv men en annan att skriva för andra människor. Många går då igenom en transformation inför denna utmaning. Nu ska er tankemöda sättasi på pränt och läsas av andra ögon än era egna. Att infoga och ändra i ett manuskript som bearbetas till en bok tar tid i anspråk och kan kosta extra. Mindre förändringar är ok och ofrånkomliga men drar det iväg så blir det mertid. Ovan gäller i första hand om boken är tänkt att vända sig till allmänheten.

  • Korrekturläs minst ett par gånger mer än du tror är nödvändigt. Ta gärna vänner och bekant till hjälp för att korrekturläsning är en grannlaga uppgift. Här gäller devisen att ju fler kockar desto bättre soppa. Det är ändå du som har kontroll på slutresultatet. Tips är att naturligtvis använda rättstavningsfunktioner för rättstavning. Betänk, att då programmet indikerar fel eller anmärkning inte nödvändigtvis betyder att ordet är felstavat. Det kan lika gärna vara så att det inte ingår i rättstavningsprogrammets ordlista eller att just den böjningsformen inte finns. Om du har fler program med rättstavnings funktioner kan det vara värt att köra igenom dem också då ordlistorna inte behöver vara likadana.

  • Bra är att börja spekulera över hur ni önskar att boken ska se ut vad gäller omslag samt utformningen av inlagan. Fyrfärgstryck med fotokvalitet är standard oavsett upplaga så ni kan få precis det omslag som ni vill ha. Layouten i inlagan kan jag utforma helt efter era önskemål. Enklast är helt enkelt att titta i andra böcker. Ta fotostatkopier på de sidor som ni vill att jag ska efterfölja. Ex. innehållsförteckning, förstasidan i ett eller ett par kapitel etc. Samma sak gäller omslag som jag kan överföra från andra böcker. Tänk på copyrighten. Bäst är att titta på äldre böcker som ej är skriv- eller mönsterskyddade. Vad gäller text gäller att upphovsmannen eller kvinnan ska ha varit död i 70 år. Detta oavsett om det gäller författaren eller översättaren. Se lagtext

  • Om ni "lånat" upphovsskyddat material kan det bli dyrbart. Även för en fattig pensionär kan en "lånad" dikt kosta 10`000 kr i skadestånd. Om ni är osäkra avstå hellre att använda material än att chansa.